Училища

Финансовият министър обеща повече пари за образование през 2012-та

Повече пари за образование и култура през 2012 г. обеща финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от „Стандарт“. Поне с 10 % ще се увеличат средствата за училищата и университетите, с малко повече ще нарастнат тези за култура.

Докато Дянков „добавя месо“ парчето на тези две сфери, от доскоро постната за всички пица, от частта на силовия сектор вероятно ще бъде „махната“ и маслинката.

„МВР, отбрана, ДАНС, разузнаване и контраразузнаване… какво правят всички тези служби? От кого ни пазят? От Румъния или Сърбия. Те повече тежат на бюджета“, аргументира се министърът, който преди няколко седмици за първи път влезе в диалог по темата с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освен повече за култура и образование, Дянков е на мнение, че още през януари и болниците могат да получат допълнителни субсидии.

„Парите за болниците може да се увеличат още от януари. Диагностично свързаните групи се въвеждат напълно едва през 2013 г. За тях обаче ще е нужен рязък скок в субсидиите за здраве. Въпросът е дали сме готови да го направим изведнъж, или е по-добре да стане постепенно“, обясни Дянков пред изданието.

Бюджет 2012 ще бъде вкаран в парламента през октомври.