Училища

Финансират университетите по четири направления

Финансирането на университетите ще се прави по четири критерия: оценката по програмната акредитация, комплексната оценка за научната дейност, пазарната оценка за реализацията на студентите и приоритетните направления, обясни на брифинг с журналисти вчера главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Финансирането на база качество ще се прави плавно, за да няма сътресения в системата, обяви министър Кунева. По думите й се дава достатъчно автономност на университетите да изберат кои са най-добрите им специалности и да ги развиват.

Зам.-министър Денков коментира, че за да привлекат повече студенти в приоритетните направления, университетите сами могат да решават за какво да използват държавната си субсидия – за стипендии, за намаляване на таксите и др.

Той съобщи още, че МОН ще изготви списък на защитените специалности, от които обществото има нужда. Такива са например ядрените специалисти или японистите. Техният списък ще бъде обсъден с другите министерства и с работодателите.

По думите на проф. Денков редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази учебна година випускът, който завършва е с 4000 по-малко. Невъзможно е бройките за приема при това положение да останат същите, както миналата година, посочи той.