Училища

Финансирането на университетите ще зависи от 11 критерия

„Седем месеца обсъждаме стратегията за висшето образование и ректорите сами се убедиха, че държавните висши училища трябва да имат борд или настоятелство“, коментира в интервю за „24 часа“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Самите те подкрепиха идеята в управлението да бъдат включени студенти, представител на държавата, икономист, финансист и юрист. В началото имаше стрес, но вече имаме подкрепата им“, добавя тя.

„Не само на рейтингът ще влияе на финансирането на университетите. В момента са разработени 11 критерия, разпределени в 3 групи. Голямо значение има акредитацията, втората група е насочена към научната дейност, а третата – към реализацията на пазара на труда. Сега 96% от финансирането е на брой студенти, едва останалото е на качеството. Тенденцията е да стане 80 към 20“.

„Сливането на университети е залегнало в оперативната програма. Не става въпрос за закриване на университети. За да бъдат силни университетите, ще има средства за стимулиране на оптимизацията им. Самата конкуренция ще го наложи“, коментира още тя.