Финансирането на университетите ще зависи от 11 критерия

Финансирането на университетите ще зависи от 11 критерия

“Седем месеца обсъждаме стратегията за висшето образование и ректорите сами се убедиха, че държавните висши училища трябва да имат борд или настоятелство”, коментира в интервю за “24 часа” министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

“Самите те подкрепиха идеята в управлението да бъдат включени студенти, представител на държавата, икономист, финансист и юрист. В началото имаше стрес, но вече имаме подкрепата им”, добавя тя.

“Не само на рейтингът ще влияе на финансирането на университетите. В момента са разработени 11 критерия, разпределени в 3 групи. Голямо значение има акредитацията, втората група е насочена към научната дейност, а третата – към реализацията на пазара на труда. Сега 96% от финансирането е на брой студенти, едва останалото е на качеството. Тенденцията е да стане 80 към 20”.

“Сливането на университети е залегнало в оперативната програма. Не става въпрос за закриване на университети. За да бъдат силни университетите, ще има средства за стимулиране на оптимизацията им. Самата конкуренция ще го наложи”, коментира още тя.

Коментари във Facebook