Училища

Филмът за Ботев тръгва на 2 декември

2 декември е началната дата на националното турне, което ще представи пред ученици в страната художествено-документален филм  със заглавие „Ботев: От Голгота към Свобода“. Инициативата, която ще продължи до месец март следващата година, е подкрепена от Министерството на образованието и науката, стана ясно на пресконференция днес.

Продукцията е дело на режисьора и продуцент Искрен Красимиров, 23-годишен студент. Лентата е с продължителност 40 минути, информира пресцентърът на МОН.

Филмът ще бъде показан в 35 училища от цялата страната, чиито патрон е Христо Ботев. Първи ще го видят учениците от две училища в София.

„Благодарим на Министерството на образованието и науката, които приеха идеята и ни подкрепиха, с финансова и логистична помощ“, заяви Искрен Красимиров.

„Това е начинът в 21 век да търсим иновативни подходи, за да представяме историята ни пред учениците“, коментира Надя Младенова, началник на кабинета на министъра на образованието и науката.

Режисьор и оператор на филма е Искрен Красимиров. Сценарист е Красимир Стефанов. Във филма участват ученици от СОУ „Христо Ботев“ – гр. Враца. Заедно със своя млад учител по история те поемат по стъпките на Ботевата чета, но не по традиционния маршрут от Козлодуй към Околчица, а наопаки – от Балкана към Дунав. Ролята на учителя се изпълнява от Александър Владимиров. Атрактивните възстановки на боевете на четата са дело на Национален съюз „Единение”, с председател доц. д-р инж. полковник Георги Маринов. По думите му участието в този проект за него и екипа му е голямо удоволствие.

„За нас това е един пътуващ урок по родолюбие и най-голямата ни награда е реакцията на учениците и учителите“, каза Красимир Стефанов.

„Убеден съм, че филмът ще се приеме много добре  от учениците. Останах впечатлен от това, което видях. Пожелавам успех на националното турне!“ – заяви и Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботев“ и потомък на поета.