Учители

Физици и химици учат за учители безплатно

Хора без педагогически опит, но с професионални качества ще минават през въвеждащо и основно обучение, за да придобият квалификация да преподават по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужди езици.

Това е заложено в една от 17-е национални програми за развитие на образованието за 2019 г., качени на сайта на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Общата сума, предвидена за тях, е 66 350 000 лв. Предвижда се и учители да преминават през обучения за придобиване на допълнителна квалификация, освен по търсените специалности, но и за учител по природни науки в основната степен на образованието, както и учител по религия. Например предметът „Религия“ може да се изучава като избираем като част от разширената подготовка на учениците. Той може да се преподава от учителите по философски цикъл или по история, след като преминат през допълнителна квалификация.

В националната програма се предвижда и осигуряване на педагози по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в школа с проблемни области Друга от новите национални програми пък е насочена към иновативните училища и обмена на добри практики в страната. Така едно школо, в което децата се обучават по нов начин, ще показва опита си на останалите. Те ще могат да се избират с помощта на национална електронна платформа за споделяне на добри иновации. По програмата се предвижда и създаване на уебсайт на всички иновативни училища, който може да се използва за база с реализирани успешни проекти и за тяхното популяризиране. Предвидени са и още 2 нови национални програми. По първата ще бъде възможно представители на ИТ бизнеса да преподават в клас, както и учители да работят по реални проекти във ИТ фирмите. Втората пък цели подобряване на условията за достъп до образование на деца и ученици от етническите малцинства, посещаващи образователни институции, в които се обучават деца и ученици от мнозинството. За да бъде възможно това по програмата ще се осигурява транспорт за малчуганите или средства за превоз на собствена сметка. Външни лектори за олимпийците по математика За тази година са предвидени и изменения или нови модули в някои от действащите национални програми.

В модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ от НП „Ученически олимпиади и състезания“ пък се предвижда външни лектори да могат да могат да водят подготовката за олимпиади. Разширява се обхватът на модул „Музеите като образователна среда“ се променя на модул „Културните институции като образователна среда “ от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Вече учениците освен музеи ще могат да посещават с образователна цел галерии, театрални постановки и концерти.

Източник: novini.bg