Институции

Фандъкова: Нуждата от образование е важна за икономиката

Нуждата от образование и добре подготвени кадри са важни за икономиката. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на  дискусията „Проблеми и перспективи пред висшето образование у нас“, която се проведе във вторник. В срещата участваха народни представители, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, ректори на висшите училища, представители на работодателски, синдикални и студентски организации.

По думите на Фандъкова няма нищо по-важно от това да се осигури устойчивостта на града, за което са необходими добре подготвени кадри.

В София броят на заетите лица е над 700 хиляди, а коефициентът на икономически активни хора надминала 60 на сто. В столицата е ситуирана и по-голямата част от академичната общност. 23 от общо 51 висщи учебни заведения са акредитирани в София. Над 40% от общия брой студенти е в София.

„В столицата се обучават най-много студенти и остават на местния пазар на труда. Важно е да се отвори общинската администрация към науката“, смята още Йорданка Фандъкова. Столичният кмет даде пример за начините, по които се задържат младите в София, вместо да заминат да се трудят в чужбина.

За работа с новите модерни инсталации за преработка на отпадъци студентите се обучават в 4 университета.

„Тези млади хора биха могли да отидат навсякъде в Европа, те остават тук, защото имат възможност… ето един добър пример за добре подготвени млади хора, които са много иновативни“, обясни още Фандъкова, като посочи, че в проекта за Софийското метро работят над 500 души от Висшето транспортно училище.

Източник: novini.bg