Мнения

Фамилатлонът се превърна в празник

Стотици развълнувани деца, стотици родители, официални гости или просто спортуващи за здраве и разхождащи се в Южния парк вчера станаха свидетели и дейни участници на четвъртото издание на Фамилатлон – празник на семейството, спорта, творчеството и здравословния начин на живот.

Организацията на Асоциация Родители, Националния център за безопасен интернет и Столична община както винаги беше на ниво и на поляната с гълъбите участниците в празника успяха да разгледат интересни демонстрации на изкуство и спорт, да се състезават с приятели, да научат повече за европейските столици или просто да се забавляват с водещите на купона Веско Вълчев и Инес Павлова – радиоводещи от Дарик и спортни журналисти в сайта gong.bg.

Официални гости на празника бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов, посланикът на Дания в България Коре Янсон и кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков.

Над 40 спортни клуба демонстрираха дейността си. Каратисти показаха майсторски изпълнения, други пък учиха децата да се ориентират. Имаше атракциони с ръгби, футбол, бадминтон, стрелба с лък и много други.

На сцената също беше интересно. Народни хора и изпълнения на възпитаниците на младежкия театър забаляваха гостите, а показаното от представителите на клуба по йога „Скорпион“ направо спря дъха на присъстващие.

За любителите на ориентирането, географията и историята имаше приключение, наречено „Малката Европа“, в което те трябваше да обиколят парка в търсене на столиците на страните от ЕС. На всеки пункт те се запознаваха с частица от културата, историята, политиката и др. на съответната страна.

Някъде питаха дали знаете името на поне един френски актьор, на друго място обясняваха историята на Прага, но най-интересно беше „в Дания“, където печат, че си преминал се даваше само ако направиш фигурка от Legо.

Героят защитник на децата в интернет Флашко пък зарадва децата с весело настроение и раздаде много награди, след като ги препита по темата за онлайн безопасността.