Мнения

Учи, за да останеш по-висок!

Китайски и американски учени са обединиха за изследване, резултатите от което показват, че хората, завършили поне основно образование, остават по-високи с възрастта, като ръстът им намалява с 2 см по-малко отколкото на необразованите.

За интересното проучване съобщава английския „Дейли Телеграф“.

На практика резултатите показват за пръв път, че избор, който правим след ранното детство, може да повлияе върху ръста. Всички хора преминават през възрастови промени, като увеличаване на телесните тлъстини и намаляване на костната маса.

Смята се, че смаляването започва още след 30-та годишнина на човека, като до края на живота мъжете се оказват средно с 3.3 см по-ниски, докато дамите с 0.5 см повече.

В изследването са ползвани данни за 17 708 души на възраст над 45 години, с помощта на които учените показаха, че върху смаляването оказват влияние няколко фактора, сред които и образованието.

Въпреки цялостния ръст, намаляването му с годините е важен показател и за здравословни проблеми. Тези, които се смаляват най-много, е по-вероятно да се представят лошо на стандартни когнитивни тестове, като такива за краткосрочна памет, основни аритметични умения или способност да отговорят коя дата е.

Ако живееш в града се смаляваш по-малко, а завършването на начално училище ти осигурява 0.9 см повече от тези, които не са го направили. Средното образование те извисява с още 1 см над необразованите, а дипломата за висше образование означава допълнителни 0.6 см, се казва още в изследването.