Учители

Учител: Това, че имаме нужда от будители, не говори добре

Образованието е еманация на живота в обществото ни, смята учителят по история и цивилизация Валерий Тодоров от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна, който е 15-ят носител на Националната награда „Даскал Ботьо Петков“.

„Според мен през последните години качеството му намалява и това се дължи на образователната система като цяло. Гимназиите се стремят да запишат повече ученици, а университетите станаха толкова много, че приемат всеки, който пожелае да учи. Дори им остават свободни места“, споделя пред „Монитор“ педагогът.

„Криворазбраният местен патриотизъм – да имаме университет и в нашия град, както и икономическите интереси, водят до девалвация на образованието“, категоричен е Тодоров.

„Реформите са половинчати и в крайна сметка не водят до нищо полезно. Учителите са все повече чиновници, които попълват някакви бумаги, вместо да работят пряко с децата. За 100 години високият авторитет на учителя е сринат напълно“, казва още лауреатът на високата награда.

„Бих перифразирал Бертолт Брехт, който казва: „Нещастен е не този народ, който си няма герои, а онзи, който има нужда от герои!“ Затова смятам, че тъкмо днес, ако не сме се събудили, „ежко ни и горко, ако все още имаме нужда от будители!“

Наградата „Даскал Ботьо Петков“ се връчва на преподаватели в областта на хуманитарните дисциплини в Деня на народните будители – 1 ноември, от Общонародната фондация „Христо Ботйов“.

снимка: Монитор

Прочети цялото интервю