Училища Учители

Учител: Смазани сме от бумащина и неуважение

Всички проблеми в българското училище едва ли може да бъдат променени в рамките на оставащото време до началото на учебната година, но учителите се нуждаят в момента най-много от спокойствие.

Това заяви пред БНР Иво Райнов, преподавател в училище „Екзарх Йосиф“ в Ловеч.

„Това лято подобно на предишните две бе съпътствано от много нови промени в наредби, в цялата нормативна база, много от които притесняват учителите. Предизвикаха и недоволство. Стресирането на учителите преди началото на учебната година в последните дни на ваканцията е лошо за самата система“, каза Райнов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него в огромна част от училищата в България учителят е съсипан от „смазващата бумащина и ескалиращото неуважение към него“.

„Предполагам, че хората си дават сметка, че начинът, по който е организирана нашата образователна система, е ежедневна битка за ученици, защото много училища просто нямат такива – парите следват ученика“, коментира Иво Райнов. И подчерта, че расте неуважението, както на учениците, които знаят, че парите вървят след тях и че учителите са зависими, така и на родителите, които искат все повече от преподавателите.

„Трябва да бъдат заделени повече пари за образование, така че да бъдат поддържани и малките училища по начин, че да не зависят от учениците си“, смята той.

Източник: bnr.bg