Учители

Учител протестира срещу образователната система

Учител по философия от Пловдив обяви гладна стачка в знак на протест срещу образователната система. Ангел Грънчаров преподава в елитния техникум по електроника в града.

Той предприема крайната стъпка, защото твърди, че ще бъде уволнен заради различните му методи на преподаване, които ръководството на училището не одобрявало. Според философа, най-важният урок в училище би трябвало да бъде този за свободата и правото на лична позиция.

Грънчаров води собствен блог, където качва видео-записи от философски дискусии в час, но без да иска писменото разрешение от родителите на учениците си.

„Имал съм една такава идея – учебен час по философия, в който учениците водят дискусии – го записвахме с една видео камера, но това било нарушение на правата на децата”, казва той, цитиран от bTV.

Десетокласниците споделят, че харесват часовете по етика и философия, защото се учели да мислят самостоятелно. Според тях Грънчаров е уникален и иновативен учител.

Според ръководството на училището обаче конфликтът е между учителя и ученици от XI клас, които не харесвали методите му на преподаване.

Заради качените в интернет дискусии, директорът на училището е подал сигнал в Агенцията за закрила на детето.

Източник: dnes.bg