Учители

Учител прибира $ 4 млн. годишна заплата

Ким Ки-Хун преподава вече 20 г. по програми за следучилищно образование, които са много популярни в родната му Република Корея. Работата по тях му носи умопомрачителните $ 4 млн. годишно! Историята му е разказана от The Wall Street Journal.

„Колкото повече работя, толкова повече пари правя“, повтаря азбучната истина в икономиката Ким и добавя, че това му харесва.

Той преподава английски по 60 часа седмично, въпреки че едва три от тези часове представляват истински уроци. Уловката е, че неговите часове се записват на видео и могат да се изтеглят в интернет за $ 4 на час.

Повечето от работното време на Ким минава в това да отговаря онлайн на въпросите на своите ученици, да развива планове на уроците си и да пише учебници и помагала (има над 200).

Южна Корея е една от страните-отличници в световен план, що се отнася до образованието.

Преди около 60 години по-голямата част от южнокорейците са били неграмотни. В наши дни 15-годишните деца на страната са на второ място по четене в света след тези от китайския град Шанхай. 93% от населението на страната има средно или висше образование, в сравнение със 77% в САЩ.

Никъде системата на извънучилищно образование не е постигнала такова навлизане на пазара, както в Южна Корея, където частните учители сега са повече от учителите в учебни заведения. Тази система не се възприема толкова положително, колкото изглежда на пръв поглед. Тя на първо място създава ценова война за образование и предоставя най-добрите услуги на най-богатите семейства.

150 000 деца годишно дават по $ 4 за всеки урок на „професора рок-звезда“ както го нарича The Wall Street Journal. Голяма част от тях са гимназисти, които искат да увеличат езиковото си ниво, тъй като конкуренцията сред учащите в сферата на образованието е убийствена.

И все пак Ким Ки-Хун не е стандартният учител. Той има около 30 служители, които се грижат за преподавателската му империя и издателска компания, която печата книгите му.

По материал на profit.bg