Учители

Учител прати ученик в болница, родители на протест

Учител по физическо възпитание удари ученик в 65 СУ в Бусманци. Горната устна на трикратно започналия пети клас Роберто е сцепена. Причината за случилото се е баскетболна топка. 14-годишният Роберто, който удря свой по-малък съученик с топката, след което учителят по физическо не издържа и удря своя ученик като му разбива устата. Роберто е закаран в болница, а родителите сигнализират в 6-то РПУ.

Пред сградата на училището започна протест в защита на учителя, спрямо когото следват дисциплинарни наказания.

„В никакъв случай не мога да оправдая агресия от страна на учител, дете, родител или който и да е, част от образователната система в България. Момчето може да бъде квалифицирано като дете в риск, тъй като за 3 година е в 5 клас. Това вероятно му създава много силен дискомфорт. Не успяхме да установим контакт с момчето, тъй като много рядко идва в училище. Не можем да се свържем и с родителите. Засега Роберто има 404 неизвинени отсъствия“, обясни директорът на 65 СУ Жельо Колев. 

Пред Bulgaria ON AIR директорът отбеляза, че стъпките за наказание, което Роберто може да получи, са 3 – забележка, предупреждение за преместване и преместване. За да се осъществи този поетапен процес, училището трябва да информира родителите, но досега с тях не е установен контакт, поясни Колев.

Според него се е стигнало до тази проява на агресия в резултат от някакво натрупано напрежение, което е катализирано от пренебрежението на детето към учителите и училището като институция. Предстои дисциплинарна процедура към учителя. Мога да стартирам тази процедура едва след като получа писмено обяснение от учителя, подчерта гостът.

Източник: bgonair.bg