Ученици Училища

Учител по физическо: Новата методика трябва да се доизпипа

Както Teacher.bg вече писа, учениците с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания.

От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка. Идеята е на Министерството на образованието. Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Новата методика се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

„Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Въвеждат се практики, които ще дадат съвсем бегла представа за физическата подготовка на децата. Хвърлянето на медицинска топка остава. Топката ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение. Преди се бягаше 600 метра, но вече се бягат 200 метра. Ако имаме по-добра база, която непрекъснато се подобрява – това ще подобри и физическото състояние на децата“, сподели учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Според директора на школото Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

„От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят“, подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Източник: bgonair.bg