Учители

Учител от Софийската математическа гимназия обвини зам.-министър на образованието в натиск

Учителят от Софийската математическа гимназия „Пайсий Хилендарски“ Величка Велкова, която в момента е и.д. директор, обвини в натиск зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. В сигнал до няколко институции и медиите Велкова твърди, че Михайлова й се е обаждала по телефона с искане да възстанови уволнена учителка, за което Величкова нямала законово основание.

Става въпрос за учителката Петя Тодорова, която бе дисциплинарно уволнена от директора на гимназията Антони Стоянов за уронване авторитета и престижа на училището, тъй като дискриминирала около 130 ученици за състезание „Европейско кенгуру“. Родители излязоха на протест в защита на Тодорова.

Пред „Дневник“ Таня Михайлова обясни, че в Софийската математическа гимназия е направена проверка по случая и констатациите относно уволнението на Тодорова са, че въпросът може да се реши или чрез управленско решение на директора, или по съдебен път. „Нашият съвет е въпросът да се реши по най-добрия за децата начин“, обясни Михайлова и допълни, че не е оказвала натиск върху Величкова.

Работодател на директора е началникът на Районното управление по образованието Ваня Кастрева и тя трябва да предприеме действия след проверката, каза още Михайлова.

Източник: dnevnik.bg