Учители

Учител от Велико Търново осигури незабравима Коледа на възпитаниците си

Как учителите допринасят за съхранение на традициите? Едва ли има по-добър отговор на този въпрос от споделеното от Стефан Ангелов, преподавател на четвъртокласници от ОУ „П.Р.Славейков“ във Велико Търново. Младият учител е стартирал инициативата по проект „Успех“ и се е амбицирал да учи децата си на всички обичаи.

Ето какво сподели той в най-популярната социална мрежа.

„В последния учебен ден на календарната 2015 година с децата спазихме традицията и ЗАЕДНО отбелязахме Бъдната вечер. С момчетата и бащите им рано сутринта, още преди изгрев слънце, отидохме в гората и отсякохме дървото за Бъдника. Единият от бащите пък е майсторът на огнището. Момите и майките им омесиха Боговицата (обредната пита) и кравая (питата, която дарихме на коледарите).
Моята колега, която учи децата следобед, г-жа Начева, приготви житото (с което си спомняме за близките ни, които не са с нас на празника). А моя скромна заслуга за трапезата бяха постните ми сармички, сухите червени чушки, пълнени с бобец и ябълковият ми щрудел с три вида ябълки, два вида локум и орехи. По стара наша си, българска традиция, трапезата сложихме на земята, че тя ни храни цял живот и пак тя ни прибира.

Старият, близо 100-годишен месал, постлахме върху сламата от тазгодишната жътва на пшеницата. Сложихме си лук, чесън и люта чушчица – да ни пазят от зли сили и болести. Мед – да ни е сладък животът. Сол – че какво е животът, ако понякога не ти засоли на душата, пък и за берекет. Ошав и домашна туршийка също не забравихме – да е плодородна и богата 2016 година. Пуканки – че както подскачаха, докато ги пукахме, тъй да рипат усмихнати и весели децата. След молитвата натърках бузките на децата с червена ябълка, че да са румени и здрави през цялата година. Прекадихме трапезата с тамян – да изгоним лошото и под камък да заспи, та да се не събуди от там.

Скъпи гости на празника ни бяха г-жа Борисова – Директор на нашето училище и г-жа Даалиева – бъдещият класен ръководител на четвъртокласниците. Те сърдечно поздравиха децата и споделиха трапезата с нас. Първото парче от Боговицата оставихме пред иконата на Божията майка – Пресвета Богородица Мария. И какво се оказа – паричката се падна на Богородица и според поверието годината ни ще бъде берекетна, мирна и здрава. Иконата на Богородица е специална уникална ръчна изработка за нашия клас. Накрая всеки си взе орехче, че да погадаем какъв ще е късметът ни през 2016 година. А храната, която остана неизядена, децата събраха и дариха на храм „Света Марина“ в нашия град и поръчаха на свещеника утре да я раздаде на бедните и бездомните хора.

Благодаря от душа и от името на децата на ВСИЧКИ родители от нашия клас, които самоотвержено помогнаха и продължават да ни помагат в осъществяване на идеите ни!

От мое име и от името на МОИТЕ ДЕЦА пожелавам на всички Светло Рождество Христово и Щастлива Нова 2016 година! Нека Новата 2016 година да е здрава, мирна, спорна и сурва за всички!“