Учител от Велико Търново осигури незабравима Коледа на възпитаниците си

Учител от Велико Търново осигури незабравима Коледа на възпитаниците си

Как учителите допринасят за съхранение на традициите? Едва ли има по-добър отговор на този въпрос от споделеното от Стефан Ангелов, преподавател на четвъртокласници от ОУ “П.Р.Славейков” във Велико Търново. Младият учител е стартирал инициативата по проект “Успех” и се е амбицирал да учи децата си на всички обичаи.

Ето какво сподели той в най-популярната социална мрежа.

“В последния учебен ден на календарната 2015 година с децата спазихме традицията и ЗАЕДНО отбелязахме Бъдната вечер. С момчетата и бащите им рано сутринта, още преди изгрев слънце, отидохме в гората и отсякохме дървото за Бъдника. Единият от бащите пък е майсторът на огнището. Момите и майките им омесиха Боговицата (обредната пита) и кравая (питата, която дарихме на коледарите).
Моята колега, която учи децата следобед, г-жа Начева, приготви житото (с което си спомняме за близките ни, които не са с нас на празника). А моя скромна заслуга за трапезата бяха постните ми сармички, сухите червени чушки, пълнени с бобец и ябълковият ми щрудел с три вида ябълки, два вида локум и орехи. По стара наша си, българска традиция, трапезата сложихме на земята, че тя ни храни цял живот и пак тя ни прибира.

Старият, близо 100-годишен месал, постлахме върху сламата от тазгодишната жътва на пшеницата. Сложихме си лук, чесън и люта чушчица – да ни пазят от зли сили и болести. Мед – да ни е сладък животът. Сол – че какво е животът, ако понякога не ти засоли на душата, пък и за берекет. Ошав и домашна туршийка също не забравихме – да е плодородна и богата 2016 година. Пуканки – че както подскачаха, докато ги пукахме, тъй да рипат усмихнати и весели децата. След молитвата натърках бузките на децата с червена ябълка, че да са румени и здрави през цялата година. Прекадихме трапезата с тамян – да изгоним лошото и под камък да заспи, та да се не събуди от там.

Скъпи гости на празника ни бяха г-жа Борисова – Директор на нашето училище и г-жа Даалиева – бъдещият класен ръководител на четвъртокласниците. Те сърдечно поздравиха децата и споделиха трапезата с нас. Първото парче от Боговицата оставихме пред иконата на Божията майка – Пресвета Богородица Мария. И какво се оказа – паричката се падна на Богородица и според поверието годината ни ще бъде берекетна, мирна и здрава. Иконата на Богородица е специална уникална ръчна изработка за нашия клас. Накрая всеки си взе орехче, че да погадаем какъв ще е късметът ни през 2016 година. А храната, която остана неизядена, децата събраха и дариха на храм “Света Марина” в нашия град и поръчаха на свещеника утре да я раздаде на бедните и бездомните хора.

Благодаря от душа и от името на децата на ВСИЧКИ родители от нашия клас, които самоотвержено помогнаха и продължават да ни помагат в осъществяване на идеите ни!

От мое име и от името на МОИТЕ ДЕЦА пожелавам на всички Светло Рождество Христово и Щастлива Нова 2016 година! Нека Новата 2016 година да е здрава, мирна, спорна и сурва за всички!”

Коментари във Facebook