Учители

Учител в България – само с магистърска степен

Две години е поставеният срок в Стратегията за развитие на педагогическите кадри за привличането на млади учители – до 35 години, пише „Труд“. Младите специалисти постепенно се топят: от 2007 г. досега от 15 вече са 9,9 %.

В момента 40 факултета в 52-та вуза на страната обучават кадри с педагогическа правоспособност, но завършилите предпочитат друга реализация.

Друга тревожна тенденция е броят на мъжете, който в последните години върви надолу. В гилдията остават основно дами над 55 години.

Документът, който ще направи учителската професия регулирана предвижда още една голяма промяна – повишаване на практическата подготовка на учителите. У нас тя е около 150 часа, докато в страни като Латвия и Испания е над 850 часа.

Започват и промени в обучението на бъдещите педагози. Сега в тези специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен. В една трета от страните на Евросъзюза не е достатъчно просто да се явиш на приемен изпит, изисква се покриването на куп специфични тестове.

Идеята е учителската професия да е с магистърска степен. България е и единствената страна от общността, която до този момент няма мерки за подкрепа на младите учители.