Учители

Учител-будител във виртуалното пространство: Включете се!

„Учител-будител във виртуалното пространство 2014“ е кампания за провеждане на занятие, посветено на интернет-преживяванията на децата и младежите. Тя е първото от поредица събития, които Националният център за безопасен интернет организира в рамките на подготовка за отбелязване на международния Ден за безопасен интернет на 10 февруари 2015 г. Фокусът на урока са правилата за онлайн безопасност и по-точно правилата, които учениците сами ще одобрят като клас.

Защо правилата за онлайн безопасност са важна тема?

Смятаме, че разговорът за правилата в интернет е важен, защото той показва на децата и младите хора, че виртуалното пространство е част от нашия, човешкия свят и ние сме ежедневните главни герои в него. Той показва на учениците, че те имат възможността да управляват това, което им се случва в Мрежата. От друга страна, класната стая е чудесно място за обсъждане какво правим в интернет и как да се чувстваме в безопасност .

Кой може да се включи в кампанията „Учител-будител във виртуалното пространство 2014“?

Поканата е към всички учители и педагози в българското училище:

• По всички учебни предмети – от информационни технологии до рисуване!
• От 1 до 12 клас!
• От класния ръководител до възпитателя и педагогическия съветник!
• От всяко населено място в цялата страна!

Как да се включите в кампанията?

1. Проведете 1 учебен час с Вашите ученици на тема „Нашите правила в интернет“, използвайки следните материали: ПЛАН ЗА УРОК с допълнителни насоки и ПРЕЗЕНТАЦИЯ. Можете да променяте елементи от урока и да използвате само нещата, които Ви допадат. Можете да решите дали бихте искали да използвате или не презентацията. Ние отчитаме различията на всяка възраст и затова сме разработили 3 варианта на материалите, така че да може да изберете подходящите за Вашите ученици. Изтеглете Вашия вариант:

• 1-4 клас
План за урок
Презентация
Формуляр за обратна връзка

• 5-8 клас
План за урок
Презентация
Формуляр за обратна връзка

• 9-12 клас
План за урок
Презентация
Примерни правила
Формуляр за обратна връзка
Харта на онлайн правата и отговорностите на младите хора

2. След провеждане на урока попълнете ФОРМУЛЯРА ЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА, която ще намерите в съответния пакет материали, с Вашите коментари и препоръки относно часа.

3. Изпратете ни Вашите обратни връзки и снимки на Вашите правила на office@helpline.bg най-късно до 1 декември. Ако на снимките има деца, за предпочитане е да бъдат в група, а родителите да дадат писменото си съгласие.

Всички участници ще получат пакет награди – наръчник за учители „Младите хора между виртуалното и реалното“ за работа по казуси, свързани с интернет безопасността. Наръчникът е разработен от екипа на Националния център за безопасен интернет въз основа на работата на победителите в миналогодишния конкурс „Учител-будител във виртуалното пространство 2013“. Допълнителни награди са образователни материали на Националния център за безопасен интернет, подходящи за съответната възраст на учениците. Първите 15 учители, които ни изпратят правилата на техния клас, ще получат книги от издателство „Изток-Запад“.