Учители

Учителят е ценен фактор в образователния процес

Учителят е изключително важен и може би най-ценен елемент от образователния процес и в него трябва непрекъснато да се инвестира, смята шефката в образователното министерство на Испания Мария Анхелес Муньос, която говори пред вестник „Класа“.

Тя споделя, че въпреки тежката икономическа криза, която особено силно удари Иберийския полуостров, в страната на Сервантес правят всичко възможно, за да запазят моралния и материалния статус на своите учители.

Освен всичко това, Испания стимулира по различни начини и учителите по испански в целия свят. Г-жа Муньос споделя, че не се притеснява от това, че подобна стъпка може да се приеме като пропаганда или ПиАр акция, защото стъпките, които се правят са полезни и за ученици и за учители. Като цяло печели образованието.

„Това лято в Испания ще специализират около 600 преподаватели чужденци, между тях и доста българи. Испанската страна заплаща и пътя, и престоя. Има курсове както за усъвършенстване на езика, така и за овладяване на комуникацията с учениците, на техническите средства, които се използват в модерната учебна зала. А и самият престой в испанска среда е безценен за преподавателите. Испанското посолство в София също помага на българските учители в конкретната им работа“, коментира тя пред „Класа“.

Мария Муньос похвали българите, които според нея са прочути с умението да учат езици. Тя потвърди, че в Испания не подценяват българския език на тяхна територия, тъй като все повече граждани от България търсят препитание на Иберийския полуостров.

„Важно е българчетата, емигрирали в Испания с родителите си или родени у нас, да си запазят езика. Това е грижа не само на техните родители, но и на испанската държава“, категорична е Муньос.

Прочети цялото интервю във вестник „Класа“