Учители

Учителят Данов: Липсват ми децата!

„В никакъв случай не съжалявам, че участвах в танца с децата, съжалявам, че се разделям с учениците и позицията си в училище, все пак това е родната ми гимназия“, каза пред bTV отстраненият заради танци преподавател в Хуманитарната гимназия в Пловдив Христо Данов.

Учителят по английски език допълни, че самият е възпитаник на школото.

Той разкрива, че е имал възможност вчера да кандидатства за същата позиция, която в момента е овакантена, но е решил да даде спокойствие на учениците.

Идеята му е била да се организира спонтанно веселие, на което са били поканени всички. Според него е въпрос на интерпретация от другата страна и той не обвинява директорката за натиска върху него да подаде молба за напускане.

„Системата не разбра посланието на целия този хепънинг. Посланието беше да представим една усмивка като контрапункт на целия този негативизъм, който заля страната през последните седмици“, допълни Христо Данов.

В същото време стана ясно, че учениците замислят протест в подкрепа на учителя си. За тях той е олицетворението на съвременния учител – отворен към децата и дори техен приятел.

Вчера се разбра, че 600 ученици и учители са се обявили в защита на Христо.

„Когато събота и неделя ходят да тичат на гребната база, през цялото време говорят на английски. Предпочитам детето ми да бъде с него и да танцува, отколкото да ходи да пие бира някъде и да се дрогира“, каза майката на един от учениците.

Учителят ги е водил на кино, на гребната база, организирал им различни мероприятия. Тайната на ученическата любов е, че той ги третирал като индивиди и имал различен подход към тях, но най-важното за него било децата да научат езика.

„Много ги обичам и искам да им кажа, че ми липсват, както и съвместната ни работа. Успех и главата горе!“ посъветва възпитаниците си вече безработният педагог.

По материал на „24 часа“

Още по темата

Виж видео