Учители

Учителските заплати скачат с още 20-25% от догодина

След увеличението на учителските заплати с 15% от септември възнагражденията на заетите в средното образование ще бъдат възходящо индексирани с още 20-25% през 2018. Това съобщи пред Националната телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Целта на кабинета – удвояване на учителските заплати за три години, посочи още тя.

„Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование – в материална база и съвременни форми на обучение“, бяха точните думи на Стоянова.

За скок на възнагражденията ще се мисли и в други публични сектори. „В сектор „Сигурност“ ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма“, каза още председателят на парламентарната комисия по бюджета.

Източник: news.bnt.bg