Учители

Учителските заплати в Европа стигат до 70 000 евро на година

Ако сравняваме възнагражденията на българските учители с тези на съседните страни, е нужно да се отбележи, че в пъти по-добре платени нашите са тези в Гърция. които могат да се похвалят с минимално годишно възнаграждение за учителите от горните класове в размер на 13 хил. евро.

Максималната заплата в южната съседка гони 25 хил. евро. В България минималната заплата на учителите в гимназиален курс е 3252 евро, показват данните от последното проучване на образователната мрежа „Евридика“ за учителските и директорските заплати и надбавки през 2014/2015 г., направено сред над 35 държави в Европа.

На другия полюс са страни като Германия, Дания, Франция, Холандия, Великобритания. В Германия например преподавателите в гимназиалния етап започват от 50 хил. евро годишно, като най-високата заплата там стига до 70 хил. евро. В Дания таванът е 57 хил. евро при минимално възнаграждение от 44 хил. евро на година. Във Великобритания заплатите на преподавателите във второто ниво на гимназиалния етап почват от 28 до 48 хил. евро.

Във Франция учителските заплати варират от 27 до 47 хил. евро, в Холандия – от 34 хил. до 71 хил. евро, а в Австрия – от 33 хил. до 69 хил. евро.

В интерес на обективността трябва да се отбележи, че да се сравняват размерите на възнагражденията в абсолютни параметри е подвеждащо и неправилно. Факторите които се взимат предвид са стандарт на живот, цени на различни стоки и услуги в съответните държави, ниво на инфлация и размер на данъци. Въпреки това обаче разликата в заплащането между нашите и най-добре платените европейски учители е повече от внушителна в полза на чуждестранните им колеги.