Ученици Училища

Учителка увлича по религията гимназисти чрез новите технологии

Учителка намери път към Бог през мехатрониката и компютърната техника.

Райна Манчева от ПГ „Цар Иван Асен” в Асеновград провокира своите ученици във факултативни занимания по религия да събират информация през компютъра и телефона  и да правят асоциации чрез мисловните карти на Бюзан. Така „на техния език” събужда интереса на тийнейджърите  в трудната възраст на пубертета, когато и изкушенията стават много.

При метода с мисловните карти на Бюзан се правят асоциации по ключова дума. В случая е „Бог”, а препратките може да са понятия, цифри, изображения. Рисува се разклонено дърво с всички възникнали асоциации. Понякога има изненади, например  абсурдното от гледна точка на математиката твърдение 1=3, което ученици написали срещу думата Бог. Имали предвид триединството.

Заниманията, които води Райна Манчева,   се посещават от гимназисти от 8. до 12. клас от паралелки по компютърна техника и мехатроника. Тя използва интереса им към технологиите и ги превръща в инструмент за изучаване на Библията и приобщаване към нравствени ценности. Освен това, когато имат свободата да търсят по ключова дума и да откриват съдържание, учениците тренират анализ на информация – да отсяват правдоподобната и уместната в зададения контекст.  Учителката прилага този подход и по още една причина – гимназистите вече са учили базови понятия за Бог и Библията по различни предмети още от 8. и 9. клас. Сега разговорът по същите теми  минава през техните интереси, обяснява Райна Манчева.  Част от заниманията са изнесени в асеновградските църкви, където също се събира информация – през иконописта, библейските сюжети, стенописа и църковната история.

Християнската етика за тези деца сблъсква два свята, казва Манчева – този, които виждат около себе си, и който проповядва православието. По думите й тийнейджърите израстват и в отношенията помежду си,  тушират агресията и обидите.  Като съвременни хора често поставят на дискусия и въпросите за политиката в църквата, социалната политика на църквата и ролята на църквата в държавата.

Асеновградската учителка, която е завършила богословие в Софийския университет, а после педагогика, има 24 г. стаж като преподавател по философия и от 8 г.  е учител в ПГ „Цар Иван Асен II”, представи своята практика на областна конференция „Хуманизъм и вяра”. Тя е първи етап от инициатива на МОН и се провежда от Регионалното управление по образование и Пловдивската митрополия. На 6 март предстои  регионална конференция с участието на Смолян и Пазарджик, а през април – национална. На всяко от нивата ще бъде излъчена по една най-добра практика в заниманията по религия – в детска градина, начален етап, прогимназия и гимназия.

15 участници направиха своите презентации в областния кръг в Епархийския салон. Пловдивска област е сред рекордьорите в страната по брой деца, които изучават факултативно религия – 1800. В цялата Пловдивска епархия надхвърлят 4000.

По този начин им предаваме ценностите, които ни правят човеци, каза на учителите началникът на РУО Иванка Киркова. Да се запознаят с опита им и да ги подкрепят дойдоха също Знеполският епископ Арсений, отец Еленко, отец Емил, отец Пантелеймон.

Източник: marica.bg