Учители

Учителка от Хасково преподава история като спектакъл

Преподавателката по история от Математическата гимназия в Хасково Диана Славова вчера влезе в час с камера, за да заснеме урока, посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България, който изнесоха учениците й от 10-ти и 11-ти клас. В кабинета по история се събраха ученици и преподаватели от цялата гимназия, за да изгледат темата, разработена под формата на кратък спектакъл под мотото “От Сан Стефано до Берлин“, разказващ за събитията от 1 март 1878 до юни 1887 година.

Идеята за урока-пиеса е на Стоян Митев от 11 Д клас, който е и негов режисьор, а освен това, влезе и в ролята на председателят на Берлинския конгрес Ото фон Бисмарк, при който Великите сили разкъсват България и тя губи голяма част от територията си.

„Искаме да учим уроците си по различен, интересен начин. Затова много се радвам, че преподавателката ни и съучениците ми възприеха идеята да разработим темата под формата на пиеса“, разказа за инициативата Стоян Митев.

Иновативният урок е разработен по време на заниманията по Програмата „Твоят час“ в Клуб „Родолюбие“. Той е и част от преподаването по програма Еразъм, по която тренинги е минала Диана Славова. „Реших да направим този експериментален урок като вид иновативно обучение. Този урок всъщност е съпричастност в историята. Съпреживяване на събитията. Мисля си, че това допадна на учениците, но и на останалите учители, защото е иновативен, емоционален начин на учене. Учениците са част от събитията, част от този исторически момент, който показаха“, казва Диана Славова.

В края на пиесата, под аплодисментите на публиката, която буквално на един дъх изгледа урока, преподавателката и учениците й си благодариха с прегръдка. Да са единни, независимо къде е намират по света, е урокът, който Диана Славова, иска да помнят нейните възпитаници. „Независимо къде са -дали в България, дали в рамките на ЕС, или някъде другаде по света, да знаят, че са българи, защото имат българска история, говорят на български език и имат български традиции и култура. Ако това аз успея да преподам на ученици, ще бъда най-доволният учител на земята. А аз ще се опитвам да го правя докато сърцето ми диша“.

Източник: haskovo.net