Учители

Учителка от Смолян удостоена с наградата “Даскал Ботьо Петков“

В навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будители, учителката по български език и литература Емилия Узунова от Смолян стана носител на националната награда „Даскал Ботьо Петков“ за 2015 година.

Наградата беше връчена днес на официална церемония в областната администрация.

„Благодарение на Вашата дългогодишна преподавателска дейност, на всеотдайните Ви усилия в обучението на учениците Вие давате своя значителен принос за модерното българско училище и допринасяте за развитието на образованието в област Смолян“, се казва в специалния поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев до г-жа Узунова.

След химна на будителите, изпълнен от ученици, церемонията по награждаването откри началникът на РИО – Смолян г-н Иван Муцевски. Той подчерта, че отличието се връчва на един учител в цяла България и този учител сега е от Смолян. Предложението е направено от Регионалния инспекторат и Община Смолян.

Наградата – бронзов плакет с образа на даскал Ботю Петков и почетна грамота, беше връчена от Боян Ботйов – председател на Общонародна фондация „Христо Ботйов“. Той заяви, че е щастлив от възможността да връчи наградата „Даскал Ботьо Петков“ тази година за 16-и пореден път, в прекрасен град като Смолян и при едно съвпадение – отбелязване 200 години от рождението на именития български възрожденец даскал Ботьо Петков, бащата на гениалния поет.

Наградата се връчва на изявен учител в хуманитарната сфера. Тазгодишният й носител Емилия Узунова е с 38-годишен учителски стаж, по-голямата част от който е като преподавател по български език и литература в Природоматематическа гимназия „Васил Левски“ – гр. Смолян.

Носителката на наградата „Даскал Ботьо Петков“ получи поздравления от заместник-областния управител Адриян Петров, от заместник-кмета на Смолян Марин Захариев, от нейните ученици, от експертите от Регионалния инспекторат по образование – Смолян.

Наградата бе връчена в присъствието на представители на интелектуалния елит на град Смолян. Тържеството завърши с музикален поздрав от млади гайдари.

Източник: Пресцентър на МОН