Учители

Учителка от Велико Търново обяви гладна стачка

Учителка от Велико Търново обяви гладна стачка в знак на протест срещу директорката на училището, в което преподава, пише „Стандарт“. Антоанета Чобанска стачкува срещу посегателството, което е извършено от директорката на ПМГ „Васил Друмев“ Славка Симеонска по отношение на името, честта, личното й и професионално достойнство.

Тя и още 29 нейни колеги настояват директорката да се пенсионира или да бъда освободено от поста който заема.

Учителката по философия ще приема само вода, билкови отвари, кафе и лекарствата, които е наложително да взема, заради заболявания от които страда от половин година. Чобанска е уверена, че оставането на Симеонска е пагубно за училището.

По думите на самата стачкуваща, протестът ще продължи, докато институциите и инстанциите не предприемат мерки за отстраняването на началника й.

През миналата учебна година Чобанска е била наказана с „предупреждение за уволнение“. Действията на директорката Славка Симеонска обаче са счетени за незаконосъобразни от Районен съд-Велико Търново.

Преподавателката по философия в гимназията е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ за високи постижения в образователното дело. Стачката й се подкрепя от колегите й в училището, които също изявяват желание да я последват, ако няма реални резултати.

От няколко месеца учителите пишат жалби до общината, до Регионалния инспекторат на образованието, до синдикатите и до МОН. Те се жалват от авторитарното управление на Славка Симеонска, от това, че отказва да подпише Колективния трудов договор и да включи представители на синдикатите в комисията, която определя заплатите и диференцираното заплащане на педагозите, информира Дарик.