Учители

Учителка осъди НОИ заради пенсия

Учителка от Бургас е успяла да осъди НОИ, заради отпусната й много по-ниска ранна пенсия от учителския фонд, която трябва да получава за много по-дълъг от очакваното период, информира всекидневникът „Сега“.

Казусът е крайно любопитен. От институцията са спазили всички разпоредби, но от НОИ не обжалват решението на Бургаския административен съд и на практика признават, че са действали в ущърб на жената. Сега те ще преизчислят пенсията й при по-благоприятните условия, благодарение на което тя ще вземе около 1000 лв повече в следващите години.

Медията разказва подробно целия случай.

Учителката е изпълнила условията за ранна учителска пенсия на 26 септември 2011 г., когато е навършила 57 години. Тогава пенсионната възраст за жените беше 60 г. Подава документи за пенсиониране в края на декември и изчислява, че ще трябва да взема по-ниска пенсия с 6.6% в продължение на 33 месеца – до септември 2014 г. Но заради промяната в наредбата се оказва, че намалената пенсия ще й се изплаща до 2016 г., когато през май ще навърши 61 г. и 8 месеца и ще настигне увеличението на пенсионната възраст. Това означава с 10.6% по-малко пари в продължение на 53 месеца.

На практика проблемът е чисто административен и се е получил заради поправката в наредбата се пенсиите и осигурителния стаж от февруари.

Според съда са отнети права със задна дата, тъй като пенсията се отпуска при едни условия, а се изчислява по други, затова приема, че е нарушен закона и отсъжда в полза на дамата.

Пенсии от Учителския фонд се отпускат до три години преди общоприетата възраст, но се получават с 0.2% намаление за всеки недостигащ стаж. Другото условие е да имат учителски стаж минимум 25 г. за жените и 30 г. за мъжете до края на 2011 г., а от тази година той също расте с по четири месеца.

Учителските пенсии, които са отпуснати до края на 2011 г., трябва да бъдат съобразени с новите пенсионни условия, ако разпореждането за тях, т.е. изчислението на размера им, е от 2012 г.

Ощетени от поправката са 494 учители от всичките 1327, пише още „Сега“.