Ученици Учители

Учителка накарала третокласници да заплюят съученик за наказание

Начална учителка от пазарджишкото основно училище  “Проф. Иван Батаклиев“ е наказана с предупреждение за уволнение заради неприятен възпитателен метод, който тя приложила спрямо дете в школото.

За да накаже непослушния Митко К., учителката Верка Маратилова накарала съучениците му да минат покрай него и да го заплюят.

Неприятната ситуация е станала на 9 януари т.г., в 3 „б“ клас. По време на междучасието няколко деца от класа влезли в спор заради обидно държание на Митко спрямо тях и тъй като не знаело как по друг начин да се защити от тях, 9-годишното момче наплюло две от децата.

Укорителното в случая е, че вместо да потърси контакт с родителите на детето, учителката му го изправила пред дъската и накарала децата да се изплюят върху него. Две от децата обаче отказали, коментират запознати.

Вечерта като се прибрал вкъщи, близките на Митко забелязали, че той е потиснат, не говори, не искал да се храни. За неприятната случка родителите на момчето разбрали по-късно от друг родител. Свикана била спешна родителска среща, на която част от родителите излезли в подкрепа на учителката, а други-се въздържали.

Родителите на потърпевшото дете писали до отдел“ Закрила на детето“ и до Регионалното управление на  образованието, а Окръжната прокуратура в града отказала да образува досъдебно производство, тъй като липсвали данни за престъпление.

Веднага след случая извърших вътрешна проверка, разговарях с учителката, която се извини  и каза, че съжалява за случилото се, коментира директорът на Основно училище “Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик Даниела Кемчева. Тя е наказала педагожката с предупреждение за уволнение.

Смятам, че такова поведение не е професионално, неприемливо е и недопустимо, подчерта директорът на училището. Според колеги на наказаната учителка тя била много ерудирана, принципна и отговорна.

Най-вероятно нервите й не са издържали, за да постъпи по този начин. Димитър К. е преместен в друго училище, а с него ще работи психолог заради стреса, който е изживял. Родители на деца от класа обаче смятат, че Митко е буен и на моменти се е държал заядливо с останалите деца.

Източник: monitor.bg