Учители

Учителка изрисува училището на село Марикостиново, за да го направи уникално

Олга Бушнакова е учителка по английски език в ОУ „Кирил и Методий“ в петричкото село Марикостиново. Със стаж над 20 години като педагог, Олга Бушнакова от около 7 години рисува по стените на селското училище различни картини. По този начин учителката създава уникална по рода си атмосфера за обучение на децата, а и според нея, децата се привързват още повече към училището, което посещават с удоволствие, пише Struma.com.

Последната работа на Олга Бушнакова е в стаята на седмокласниците с картина от Етъра в Плевен. Ето какво разказва самата тя: „Всяко лято от 7 години рисувам по стените в училището. Това е някакво вътрешно усещане, което удовлетворява мен и децата, нашите ученици. Аз не съм художник, но смятам, че картините са прекрасни. С тях искам да покажа на държавата и света, че селското училище е най- доброто за децата. Страната ни има сериозен проблем в образователната система. Забелязва се едно „изсмукване“ на децата от селата в градовете, а пък някъде, за да запълнят бройката от градовете превозват ромчета. Защо се харчат безумни средства за транспорт? Защо се позволява на училища от градовете да навлизат в населени места, където си има училища да вземат ученици? Деца биват „натъпквани „в какви ли не помещения, за да може училищата да вземат повече средства. И още много безумици, за които трябва да започне да се говори. Нашето училище в село Марикостиново има прекрасна сграда, в която сега се изучават 110 ученика. С тези рисунки искам децата в училището да ме запомнят, а пък тези, от който зависи училищата да бъдат затваряни, след време да ги е срам, че са затворили училище с такива дадености. Ежедневно виждаме снимки на затворени, порутени и разбити училища по селата. А вътре има толкова много спомени и чувства, и емоции за прекрасното детство“,завърши Олга Бушнакова.

Ние останахме впечатлени от огъня в очите на този български учител докато рисува с такава любов за децата, обучаващи се в училището. Рядкост е в днешно време да срещнеш учител, който да е така всеотдаен към работата си и с такава любов да говори за нея, коментират нейни колеги и хората в селото, които познават г-жа Бушнакова. Делото и буди възхищение и е своеобразен протест срещу неуредиците в образователната ни система, довели до унищожаване на стотици селски училища с огромна история.

В днешните меркантилни времена, на унищожени ценности във всички сфери на живота, да срещнеш учител като госпожа Бушнакова е истинска рядкост. Пожелаваме й продължава да твори за радост на децата на село Марикостиново, а посланието в картините и да накара онези, които посягат да светини, като училищата, да се замислят за действията си в системата на образованието.

Източник: struma.com