Мнения Ученици Учители

Учителка: Агресивните деца имат нужда от повече обич

Началният учител е избрал тази професия, защото обича децата. Понякога, обаче му е трудно да се справи.

Това коментира учителят Миглена Манчева в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия.

Думите ѝ са по повод случая от училище в Пазарджик, в което учителка накара третокласници да заплюят съученик за назидание.

„Учителят работи с деца, които имат много знания и умения и е много трудно той да задържи вниманието им. Това му коства много усилия“, призна педагогът.

Според психологът д-р Михаил Михайлов, има случаи, при които, когато учителят иска да въздаде справедливост, върши друга такава. По думите му, учителите не са подкрепена в достатъчна степен при възпитанието на децата.

„При една подходяща емоционална връзка с децата, учителите могат да се справят, но учителите биват оставени да се учат сами от системата“, коментира той.

„Много е трудно да се каже къде е границата на търпимостта. Когато децата прекрачат прага на училището, те стават наши деца“, сподели учителят. „Затова децата ни обичат и ние тях, има баланс“, разкри Манчева.

Психологът поясни, че когато дадено лечение не дава резултат, се прибягва до компромиси. „Когато се правят много компромиси е нормално да се разболеем като общество“, предупреди д-р Михайлов.

„Семейството има ключова роля за възпитанието на детето. Изключително важно е учителят да стане част от живота на класа“, коментира учителката.

Агресията при децата се дължи на това, че децата стават по-нетърпеливи. Те не признават авторитети. Акцентът във възпитанието вече се измества. Родителите не насочват вниманието върху респективността, а към щастието на детето. Детето изпитва удоволствие, когато бъде задоволявано. Тук границите се размиват“, обясни психологът.

„Агресивните деца имат нужда от повече обич“, убеден е педагогът.

„Човек трябва да подхожда с доброта към тези деца“, изтъкна Миглена Манчева.

„Учителите трябва да се адаптират и да се научат да работят с този нов тип деца“, подчерта д-р Михаил Михайлов.

Източник: novini.bg