Учители

Учители ще раздават плодове

Неочаквано ново задължение по всяка вероятност ще имат учителите от новата учебна година. Според поправка в наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод“, преподавателите вече ще имат грижата и за раздаването им.

Вестта за това към момента не се приема особено радушно от директорите на училищата, информира „Сега“. Те са категорични, че да се поставят две щайги с ябълки пред школото, не означава реално раздаване на продуктите. Друг аргумент е, че дейността по съхраняването, миенето и раздаването трябва да бъде поверена изцяло на отделни хора, които имат физическото време и възможности за това.

Не е ясен и въпросът, дали се предвижда допълнително възнаграждение на учителите за новата им дейност. Директорите се притесняват, че за тази дейност бюджет няма.

Според синдикалния лидер Янка Такева учителите са тези, които най-добре могат да следят за контрола на качеството на предлаганата храна, тъй като това е една от отговорностите им докато са в училище.

През миналата година за плодове бяха похарчени 3.4 млн. лв. За предстоящата пък са предвидени 3 771 043 лв. Процедурата по кандидатстване стартира на 15 август и продължава до 20 септември. На практика схемата ще стартира най-рано през ноември.

Още по темата