Учители

Учители ще обучават по задачите на PISA

Министерството на образованието е купило сборника със задачите на международната организация,която прави препитването за грамотността на новите поколения в света – PISA, информират централните медии.

Разпоредбата бе издадена лично от министър Сергей Игнатов преди няколко месеца, а материалите в книгата ще послужат на 500 педагози да се подготвят по-добре за по-добро и качествено преподаване.

Задачите, до които ще имат достъп учителите, вече са били давани на тестове. Те са по четене, математика и природни науки, вече са разсекретени и няма как да излязат отново на изпити. Заданията обаче са безценен опит за тези, които ще работят с тях. До момента никой не е знаел как изглеждат те, тъй като след тестовете, работите са били взимани за проверка от външни оценители, уточнява всекидневникът „Труд“.

При последната проверка на PISA се оказа, че българските ученици не могат да възприемат непознат текст, да го анализират и тълкуват. През 2012 година изпитът ще бъде насочен към природните науки и желанието на отговорните фактори у нас е да не се изложим като последния път.

Експертите обаче признават, че не си правим илюзиите да достигнем нивата на Финландия и Германия, тъй като у нас все още не се преподава по критериите за грамотност на Европейската комисия. Това, че България се бави в приемането им си каза думата през декември, когато излязоха последните резултати на PISA.

Tази година също няма нови стандарти за знания в училище, тъй като се чака парламентът да одобри промяната в структурата на училищата, държавните изисквания обаче се пишат вече и са почти на финала си, след което предстои промяна на учебниците. За 2012 г. подготовката ще върви чрез обучителни курсове на учителите и оттам на децата за предстоящия международен тест. Те няма да са безплатни за тях, а ще се покриват от парите за квалификация, информира още изданието.

Още по темата