Учители

Учители събират пари за тестове от учениците

Учители продължават да събират пари за ксерокопия от ученици, въпреки заповедта на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, според която това е незаконно. Това установи проверка на „Монитор“.

„Искат ни пари за щяло и нещяло и особено много ме шокира колко скъпо удоволствие излиза ксерокопирането. Смятахме по един предмет колко контролни трябва да бъдат направени, за да се усвоят дадените пари – без почивните дни и ваканциите, което означава, че всяка седмица трябва да има контролни и те да бъдат по 5 листа“, пишат майки във форумите. Родителите се оплакват още, че постоянно им се събирали средства, като най-често това било за учебници и допълнителни помагала, а фактури така и не им се показвали.

В столична детска градина например, учителките обяснили на майките, че ако искат да имат връзка с тях  трябва да закупят ваучер за GSM, защото сградата била прекалено голяма, а единственият стационарен телефон, на които могат да бъдат потърсени бил в стаята на директора. Не са рядкост и случаите, в които детски градини казвали на родителите, че трябва да закупят чаршафи и калъфки за децата си. Директорите пък се оправдавали, че делегираният бюджет бил недостатъчен.

Борба именно с тези проблеми и мнението на подрастващите по тях е сред целите на Националния съвет на децата към Държавна агенция закрила на детето. Той включва 33-ма младежи, като 28 от тях са представители на отделните области в страната, а 5 са от малцинствени и уязвими групи. Областният съвет в Монтана дори успял да се пребори с порочната практика учителите да събират пари за ксерокс, като подали сигнал до Регионалната инспекция по образованието.

„Обръщали са се към нас и заради прекалена строгост от страна на педагозите, както и заради тормоз в образователната институция“, обяснява Ива Иванова, представител на област Монтана в Националния съвет на децата към ДАЗД. От РИО Монтана обясниха за „Монитор“, че право да събира и разходва средства имат училищните настоятелства.

Източник: monitor.bg