Учители

Учители стават пънкари и метъли

Родните учители трябва да изучават и опознават различни субкултури, за да могат да разбират по-добре децата и тяхното насочване към течения като пънк, рап или метъл. Това предложи проф. Татяна Дрозина от образователна фондация „Европартньори 2007“, която заедно с синдиката на българските учители завърши вчера мащабна кампания за разпознаване на агресията в училищата.

Според нея децата, които носят раста плитки или си слагат пиърсинг не са „изпуснати“, а до голяма степен неразбрани от родителите и обществото.

„Учителите трябва да изучават субкултури като пънк, метъл, раста и други, за да разберат защо децата се увличат по тях. В една Испания например за преподавателите в средния курс това е задължително обучение“, добави Дрозина.

Според нея, всяка проява на подобно поведение у децата е техният начин да демонстрират своята уникалност и идентичност.

Тя обаче смята, че проблемът с агресията в училищата е доста сериозен и пред просветното министерство стои сериозното предизвикателство да се справи с този проблен. Проф. Дрозина допълва, че трябва да се проведе национално изследване на причините за тези прояви на агресия, да се събере нужната информация и да се начертае стратегия за отстраняването й.

Освен това посредством новия проектозакон за училищното образование трябва да бъдат внимателно уточнени и санкциите срещу хулиганските прояви, категорична е проф. Татяна Дрозина.