Учители

Учители се обявиха за вечерен час и ученически униформи

Учителите от Гражданското движение в полза на образованието „Христо Г. Данов“ излязоха с мнение, че е необходимо да се въведе вечерен час за учениците, както и изискването всяко училище да въведе униформи за възпитаниците си.

Предложението за час е 22:00 ч. и той да важи за всички ученици. Това ще осигури повече спокойствие на родителите, както и повече време за децата далеч от изкушенията на алкохола, тютюна и наркотиците.

Униформите пък ще премахнат видимото социално деление между децата, коментира председателката на движението Велика Янакиева.

Очаква се предложението за въвеждане на вечерен час да бъде изпратено до министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Педагозите искат и рязко ограничаване на броя на учебниците по предмет – до 1-2. В момента има и по шест различни варианта. Ако беше приет законът на екипа на проф. Игнатов пък можеше да се стигне и до далеч по-внушителна бройка.

По думите на председателката е необходимо учебните помагала да се пишат не от професори, а от базови учители, защото учениците трудно разбират материята.

Друга идея, около която се обединиха от гражданското движение в полза на образованието, е необходимостта от въвеждането на извънкласни дейности във всички училища.

Става въпрос за хор, драмсъстав и художествено слово, които да създават приятелски кръг между учениците, уточни Янакиева, цитирана от агенция ПИК.