Учители

Учители – сезонни работници: 9 000 са потърпевши

В навечерието на новата учебна година – превърнаха ли се учителите в сезонни работници. Оказва се, че близо 9000 педагози в страната работят на временни договори за по няколко месеца. След това биват освобождавани. Владислав Георгиев е сезонен учител по английски език. 8 месеца работи в 127 училище, и в края на учебната година го освобождават. Точно преди лятото.

„С мен не беше разговаряно, на другия ден ми връчиха предизвестието, та всъщност аз оставам без заплата летните месеци, аз съм един вид сезонен работник“, каза Георгиев пред БНТ.

От училището твърдяха, че освобождават учители, защото паралелките по английски език били намалени. А в същото време в интернет вече имаше обява как набират нови преподаватели. „На дирекционен съвет се реши, че най-безболезнено е последният, който е назначен ще освободи мястото“, заяви Елка Симова, зам.-директор.

След репортажа с Владимир се свързва адвоката на училището. Предлага му обезщетение от 4 заплати. „Другата ми изненада беше, че заплатата която ми дадоха беше по-висока от тази, която съм получавал през годината с 300 лева“, добави още Георгиев.

Официалните данни на Националния осигурителен институт показват, че освен Владислав още близо 9000 учители от цялата страна са потърпевши.

„И ги наемат за 6-7 месеца и след това ги освобождават. Това е такова напрежение от гледна точка на това дали ще бъдат назначени, дали няма да бъдат назначени“, категорична е Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители към КНСБ. Според Кодекса на труда договорът трябва да е от 1 септември до 1 септември, пояснява Такева. И допълва, че директорите уволняват, за да спестят пари от заплати и осигуровки.

„Един човек като мен над 50 той няма много полезно действие, по-трудно ще си намери работа“, каза още Георгиев.

„И след това защо търсим учители, защо има нередовни учители в системата. Много е слаб контролът от страна на началниците на регионални управления, както и от страна на министерство на образованието“, добавя още Янка Такева.

„Това е една истина, че директорите поради липсата на мандатност директорите в провинцията се превръщат в мандаринчета, във феодалчета“, казва още учителят Владислав Георгиев.

„Даже съм имала случаи когато идват колегите които в продължение на 12 години са работили на срочни трудови договори“, добавя и Янка Такева.

Владислав трудно си намира работа след отстраняването. Вижда, че лесно може да започне в кол център – със стартова заплата 1500 лева. И все пак не се отказва от учителството. „За един млад човек който завършва университет с езици, каква трябва да му бъде мотивация, какво трябва да го мотивира да стане учител“.

Правата на учителите в тази си ситуация опират до контрола – който не зависи от тях. „Нищо не може да направи, защото той се е съгласил да подпише срочния си трудов договор, а ако подаде сигнал този човек повече не може да намери място в системата, знае се, че този човек се оплаква“, пояснява Такева.

Източник: news.bnt.bg