Учители

Учители по БЕЛ се чудят по какви правила да подготвят за матурите

Преподавателите по български език не знаят по кой правописен речник ще бъдат оценявани тазгодишните матури. От МОМН все още нямало становище дали ще е по този от 2002 г. или преработеният преди няколко месеца.

Педагозите споделиха притесненията си на семинар в Пловдив, където детайлно се запознаха с правописа и пунктуацията на новото издание на речника.

Според тях в Официалния речник има фрапиращи правила и липсващи думи.

Учителите са категорични, че са необходими поне три години гратисен период, за да могат новите правила да добият популярност

„Има много объркващи моменти за учениците – най-вече дублетите, променливото „я“. Както за тях, така и ние сме на кръстопът все още“, коментира пред БНТ Златка Баръмова, учител по български език.

Според колегата й Янка Андонова “ новите правила са с объркани и неясни формулировки.

Специалистите се обединяват около мнението, че не само учениците ще бъдат затруднени, но и учителите.

Педагозите намират място и за шеги по темата. Някои от тях са сигурни, че малко ученици ще прочетат речника и това за тях е добра новина.

Авторите на изданието обаче са категорични, че езикът ни вече е с променен лексикален състав и това е наложило новите правила.

Учителите настояват за приложение към речника, в което да се опишат промените в езика. Това обаче е трудоемка дейност и желанието им вероятно няма да бъде удовлетворено.