Учители

Учители от Тараклия може да преподават румънски в Русе

Учители от Тараклия може да преподават румънски език в Русе, ако се засили интересът към изучаването му в училищата в крайдунавския град.

Това каза кметът Пенчо Милков на пресконференция в Русе в присъствието на председателя на Район Тараклия в Република Молдова Иван Паслар и ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев.

Две училища в града засега желаели включване в програмата на часове по този език. Според Милков, ако това обучение се разрасне, Русе може да стане мястото в България, където най-много се изучава румънски език.

Според Иван Паслар Район Тараклия и Русенска област могат да си сътрудничат в областта на образованието и бизнеса. Председателят обясни, че в Тараклия има две свободни икономически зони с четири големи предприятия, към чието производство бизнесът в Русе би могъл да прояви интерес.

Паслар припомни, че се очаква в най-скоро време решението Тараклийският държавен университет да стане филиал на Русенския университет, с което ще се открият четири нови специалности. Очакванията са младежите от Молдова и най-много тези от българската общност да проявят интерес.

Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев допълни, че обучението в новите специалности може да започне още тази есен, тъй като се очаква решението за филиала да е факт в близките месеци.

Източник: monitor.bg