Училища

Учители от Сливен въстанаха срещу директор

Учители от националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ излязоха на протест срещу директорката на училището Пенка Кушкиева, съобщава „Стандарт“.

Според информацията 84 % от колектива е свалил доверието си към нея и иска оставката й.

„Направихме го, защото управленските й решения нарушават основополагащи за образователната система принципи като коректно регистриране на присъствия и отсъствия, безпристрастно оценяване на знанията и уменията на учениците, равенство пред закони, норми и правила, обявиха протестиращите, които застанаха с изписани букви „Оставка“ и „Протест“ пред входа на училището. Ние сме принудени да не пишем отсъствия на учениците, обяснява говорителят на протестиращите Александър Дойчинов.

„Този протест е незаконен, аз си върша работата, те бяха обявили, че се обръщат към учениците и родителите, а са само те – протестиращите няколко души“, заяви пред „Стандарт“ директорката Пенка Кушкиева.

Само преди половин месец тя спечели за втори път конкурса за директор на гимназията, обявен от министерството на културата.

„Няма проблеми с учебния процес. Това са някакви инсинуации. Те нямат аргументи и факти, които да представят, каза Кушкиева. Според нея с протеста се създава излишно напрежение. Аз съм достатъчно деликатна и търпелива. Ако те мислеха за учебно-възпитателния процес и имаха аргументи и факти, щяха да ги изложат“, каза Пенка Кушкиева. Според нея има вече индикации, че ученици са принуждавани да се включат към протеста.