Учители

Учители от Сингапур ще помагат за ремонта на образователната ни система

Учители от Сингапур да помагат с ремонта на образователната ни система. Това ще предложи министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на колегите си от източната държава, съобщава всекидневникът „Преса“.

Тази седмица тя е на официално посещение там и ще се срещне с колегата си Суее Кеат Хенг. Сингапур е един от световните примери за добро развитие на образованието, показват последните резултати от PISA.

Сингапурците могат да са ни много полезни при съставянето на нови учебни планове по математика. Те са една от световните сили по предмета и заемат второ място по способности при 15-годишните ученици. За сравнение ние сме едва на 47-о.

Статистиката си има обяснение – докато у нас малчуганите масово зубрят формули, тамошният модел е ориентиран изцяло към логиката.

Клисарова ще поиска от Хенг не само местни експерти в образователната сфера да дойдат у нас, но и да държат онлайн връзка с българските си колеги.

Така от министерството се надяват да стопят разликата между способностите на родните ученици и връстниците им от най-напредналите в образованието страни. Макар да са прекарали еднакво време в училище, знанията на българчетата са като на изостанали с поне година в сравнение с децата от Сингапур, Япония, Китай, припомня изданието.