Учители

Учители от ЕС ще се обучават по единна методика

Близо 50 000 преподаватели в страните от ЕС да се обучават по една и съща методика, така че да са адекватни в преподаването на знания на новите поколения, предвижда нов образователен проект на общността, пише „Труд“.

Причината е увеличаващата се възраст на преподавателите, която е предпоставка за увеличаване на „пропастта“ между поколенията от педагози и ученици.

Процесът на преквалификация на учителите обаче е твърде труден. Съществува и проблем с намирането и задържането на млади кадри във всяка от страните, обясни Анелия Андреева, шеф на нашия институт за обучение на учители пред изданието.

Безспорно е трудно хора, които са обучавани в други врмена, да издържат на темпото на нововъведенията на съвремието.

Към системата за създаване на нови методи за преквалификация вече се присъедини и България. Там са още университетът в Бърмингам, Парижката търговска камара, Португалия и Словакия. Догодина се включва и Турция.

„Много е важно експертите на нашата южна съседка да се включат, защото само те нямат проблем с феминизацията и застаряването на кадрите си. Искаме да ни покажат как го постигат“, обяснява Андреева.

Още по темата