Учители

Учители от Дупница ще стачкуват

Ощетени учители от Дупница започват ефективна стачка от 28 септември, тъй като от два месеца не са получавали заплати. Знамето на бунта първи развяха от ОУ „Неофит Рилски“, пише dennews.bg.

Последните получени от педагозите и персонала пари са тези за юли и 150 лв, които се полагат на всеки учител за началото на учебната година. По сметките на училището през август и септември не са постъпвали никакави пари, въпреки че от министерството на финансите са превели парите в общината. Кметството дължи на преподавателите 174 000 лв.

Няма ги парите и за безплатните учебници за най-малките. Стипендии за силните ученици – също. Според стачкуващите, в последните четири години в школото не са постъпвали никакви пари за извънкласни дейности.

Педагозите смятат, че парите са отклонявани за изграждането на новия градски парк, който се прави с общински средства. Напрежение в Дупница има от няколко месеца, когато започва повсеместно бавене на заплати. Шумът, който бе вдигнат тогава, накара общината да даде някакви пари на отделни училища. Без месечни възнаграждения останаха и в детските градини.

Големият проблем е, че парите така или иначе ги има, защото идват по сметката на градската управа от държавния бюджет. Ощетените са възмутени от действията на общината и не искат нищо повече отсвен честно заработеното от тях.

В последния ден преди празника на българската Независимост учителите стачкуваха в продължение на час, но ако до 28 септември не получат парите си, действията им ще станат ефективни и те няма да влязат в клас.