Институции Учители

Учители отказват 1300 лева заплата, вижте защо

Въпреки допълнителните финансови стимули няма нито един учител, който иска да преподава в ромски училища.

Това показа първият етап на Националната програма на просветното министерство „Мотивирани учители“. За преподаване в такива училища програмата предлага 300 лв. над заплатата, а от днес допълнителните пари ще са 500 лева над основната заплата.

Какво представлява програма „Мотивирани учители“ на стойност 1,7 млн. лева, разказва БНТ:

Ако утвърдени и доказани учители желаят, то те могат да напуснат своето училище и да отидат да преподават на ученици от ромски произход. За целта ще получат 300 лева над заплатата си. Вече завърши първия етап на тази програма. Резултатите са, че само четирима учители са участвали до сега, а след препитването и те се отказали, защото не искали да пътуват до училищата. За втория етап на програмата, който тръгва на 7 октомври, министерството увеличи стимула от 300 на 500 лева. Сега е времето кандидатите да подадат документи. А ако не искат да пътуват е възможно, учителят да преподава в училище в своя град и да се премести в ромското учебно заведение Средният успех на учениците в основно училище “ Св. св. Кирил и Методий “ в ромската махала на Ихтиман е 3,70.

В него учат 800 ученици, всички са от ромски произход. Има и шест групи за пет и шест годишни деца, където те усвояват български език. Редовни са. А ако някой случайно отсъства, учителят търси родителите по телефона или някой от четиримата медиатори посещава дома. Работят по различни проекти и средната учителска заплата е 1300 лева. Колкото до въпроса “ А защо тогава няма желаещи учители? “ тук отговарят „Малко повече информация и ще се получи“.

Източник: marica.bg