Учители недоволни от увеличаването на пенсионната възраст

Учители недоволни от увеличаването на пенсионната възраст

Учители от Варна се изказаха изключително остро по повод решението на правителството да вдигне възрастта за пенсиониране и премахването на класа за прослужено време. Те са готови да се включат в националния протест през следващата седмица.

В момента двата местни синдиката провеждат проучване сред членовете, за да разберат каква част от тях са готови да протестират заедно с колегите си от други браншове, информира в-к “Народно дело”.

Още една година в клас за тези, които трябва да се пенсионират в близките месеци ще е сериозно изпитание за физическите и психическите им сили, смята лидерът на СБУ към КНСБ в морската столица Веселин Рашев. Пред изданието той споделя горчивата истина, че “сегашното училище не е като преди”.

Специално премахването на класа за прослужено време в момента не касае учителите, но те са притеснени, че едно евентуално засягане, ще смъкне техните месечни възнаграждения с между 20 и 30% от досегашните.

Проблем с по-късното пенсиониране обаче не виждат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, като за това свидетелства местният лидер Валентина Крачунова.

Нейни колеги и служители искали да работят колкото може повече, дори след пенсия, тъй като се чувствали добре подготвени и не желаели да остават с по-малко доходи.

на снимката: Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов

Коментари във Facebook