Учители

Учители недоволни от увеличаването на пенсионната възраст

Учители от Варна се изказаха изключително остро по повод решението на правителството да вдигне възрастта за пенсиониране и премахването на класа за прослужено време. Те са готови да се включат в националния протест през следващата седмица.

В момента двата местни синдиката провеждат проучване сред членовете, за да разберат каква част от тях са готови да протестират заедно с колегите си от други браншове, информира в-к „Народно дело“.

Още една година в клас за тези, които трябва да се пенсионират в близките месеци ще е сериозно изпитание за физическите и психическите им сили, смята лидерът на СБУ към КНСБ в морската столица Веселин Рашев. Пред изданието той споделя горчивата истина, че „сегашното училище не е като преди“.

Специално премахването на класа за прослужено време в момента не касае учителите, но те са притеснени, че едно евентуално засягане, ще смъкне техните месечни възнаграждения с между 20 и 30% от досегашните.

Проблем с по-късното пенсиониране обаче не виждат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, като за това свидетелства местният лидер Валентина Крачунова.

Нейни колеги и служители искали да работят колкото може повече, дори след пенсия, тъй като се чувствали добре подготвени и не желаели да остават с по-малко доходи.

на снимката: Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов