Учители

Учители на лов за фалшиви адреси на първолаци

Учители от елитни столични школа са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас. Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП, НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите. Това разказа пред „Монитор“ шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева. Това е положителна мярка, проверка на коректността на двете страни, друг е въпросът доколко може да бъде ефективна, обясни тя. Именно заради съмнения в измами с адреси, миналата седмица стана ясно, че родители са сезирали прокуратурата за съмнения със злоупотреби.

Шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че проверки на адресите се извършват във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и 20-о ОУ „Тодор Минков“. Практиката се прилага също така и в 133-то СУ „А. С. Пушкин“, добави още Кастрева.

От тази година Столична община спусна единни критерии за прием в първи клас. Сред тях основна тежест има адресът на дома. Отделно се дават точки и за близост на местоработата на родителя до училището. Именно затова и учителите проверяват при съмнение тези два критерия.

Директорката на 2-ро СУ Елеонора Лилова потвърди за проверките, които организира нейното училище при съмнение за злоупотреба. Тя разказа за случай, в който родител подал адрес за месторабота в квартала на училището. Проверка в Търговския регистър обаче показала, че на мястото няма офис. Директорката обясни също, че спрямо подадените документи в друго училище, се оказало,че на един адрес живеели 9 различни лица.

Източник: monitor.bg