Училища

Учители на бунт в Силистра срещу избора на нов директор

Гражданско неподчинение обявиха тази сутрин работещите в професионалната земеделска гимназия „Добруджа” в Силистра срещу избора на нов директор на училището. Педагогическият колектив на Професионалната гимназия по земеделие в Силистра очакваше с жива верига тази сутрин новия си директор Мария Илиева. Тя обаче не дойде на работа, предаде БНР.

Учителите са категорични, че няма да допуснат тя да влезе в директорския кабинет, защото, според тях, конкурсът за избирането й е бил опорочен.

„Чувството ни за справедливост и достойнство беше жестоко потъпкано“, заявиха протестиращи.

Трима преподаватели от гимназията са участвали в конкурс за директор. Впечатленията им са противоречиви. Една от тях – Ирена Иванова, получава писмо че е спечелила конкурса, но на следващия ден с ново писмо, но със същия изходящ номер, е уведомена, че не тя, а Мария Илиева е фаворитката. Останалите двама кандидати и до момента не са получили никаква информация за представянето си.

„Този начин за обявяване на резултати от Комисията просто ме навежда на мисълта, че на тази комисия е повлияно чрез други начини за решаване на резултатите от проведения конкурс“, обясни протестиращ.

От днес земеделската гимназия е общинско училище. Активите й включват 2000 дка собствена земя, земеделска техника и солидна материална база. Предстои да бъде изпълнен и европейски проект за милион и половина лева.

Според протестиращите явно има интереси и апетити към гимназията.

„Госпожа Мария Илиева – стои ли някой зад нея, било ли е обещано това място, че е била толкова сигурна, че ще го спечели“, питат протестиращите.

Те вече са изпратили декларация до министъра на образованието, началника на регионалния инспекторат по образование и медиите, в която твърдят, че конкурсът за директор на училището е бил грубо опорочен и манипулиран.

Протестната декларация е подписана от целия педагогически колектив на гимназията. В нея остро се възразява срещу практиката да бъдат избирани хора по поръчка, подбрани по съмнителни критерии. Те настояват конкурсът да бъде анулиран, а резултатите от участието на кандидатите да бъдат публично оповестени.

Педагозите се заканват, че няма да допуснат новоизбраната Мария Илиева да влезе в директорския кабинет.

Източник: bnr.bg