Учители

Учители настояват за въвеждането на оценка за дисциплина и възпитание

Синдикатът на учителите към КТ „Подкрепа“ настоява за въвеждането на оценка за дисциплина и възпитание в училищата, съобщи във Велико Търново Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“.

Той уточни, че се водят разговори с Министерството на образованието задължителната оценка да бъде част от Стратегията за възпитанието в българското училище, която експерти от министерството разработват. По думите му до месец се очаква стратегията да влезе в сила, но от синдиката смятат, че е важно тя да стане реална политика.

Оценката трябва да участва в балообразуването, за да има тежест и да изпълни превантивната си функция за предотвратяване на агресията в училище, казаха специалистите от синдиката. Те уточниха, че подобна оценка, наречена по различен начин, съществува в европейските образователни системи, с изключение на Финландия.

Сред приоритетите, според него, трябва да бъде подобряването на състоянието на физкултурните салони и на специализираните кабинети и лаборатории, трябва да бъде въведен едносменен режим и качествена целодневна организация на учебния процес, както и да се минимализират административните задачи на учителите, за да имат повече време за работа с децата.

От синдиката ще продължат да настояват за промени в Закона за образованието, които предвиждат мандатност на училищните директори.

Източник: dariknews.bg