Учители

Учители: Материалът е неразбираем за учениците

Огромен брой учители са на мнение, че материалът, който преподават в клас е неразбираем за учениците. Това обяви пред Дарик един от авторите на проучването, училищният психолог Иван Игов.

Едва 18% от преподавателите са отговорили положително на въпрос дали учебното съдържание отговаря на възрастовото развитие на децата. Около 80% пък са тези, които не мислят, че преподаденото е разбираемо.

„Има неща в учебното съдържание, които просто не отговарят на възрастовото развитие на децата. Пишат се учебни програми, помагала, учебници и т. н., без авторите да знаят грам психология, категоричен“ е Игов.

Повече от 30%, предимно млади учители, са категорични, че това което преподават е прекалено сложно. Доста от тях прескачат материал, просто защото е немислимо да говорят за неща, които децата не разбират.

Челно място по „неразбираемост“ държи литературата. Следват я историята, физиката и химията.

Големият проблем обаче е, че няма никакво отчитане на индивидуалните способности на децата и работата по тяхното усъвършенстване. Според Игов това е вид дискриминация.

Трудният и неразбираем материал е тежест и за родителите, на които се налага да влизат в ролята на учители вечер и да преразказват това, което е написано в учебниците.

Според Цвета Бресничка от асоциация „Родители“, от една страна проблемът е в лошия стил на учебниците, от друга страна е в самото преподаване в класната стая. Друг проблем Бресничка вижда и в това, че учениците са натоварени със свръхизисквания във всички посоки.

„Те със сигурност имат нужда от базови познания и умения във всички области, но заради свръхизискванията към тях те успешно слагат капаците и казват – аз това не го знам и не го мога“, категорична е тя.