Учители

Учители и ученици с равен глас?

Идея ученици и учители да имат равен глас при взимане на решения с особена важност за училищния живот имат в образователното министерство. Като важни решения се определят изборът на свободноизбираеми предмети, правилата за външния ред както определяне на учебния план.

Предложението може и да не бъде прието, като се има предвид по-консервативните нагласи на родните учители, пише всекидневникът „Труд“.

Темата за ученическото мнение бе дискутирана вчера на форум на Държавната агенция за закрила на детето, просветното ведомство и сдружението на общините.

„Очаквам много от новия проектозакон за училищното образование по отношение на квалификацията на учителите, защото трябва да се промени методиката на преподаване“, обясни кметицата на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от изданието.

От агенцията за защита на децата предложиха нов модел за създаването на училищни съвети. В момента такива работят в 15 областни центрове от общо 28. Във всяко училище ще има съвет на учениците, който ще решава конкретни задачи.