Учители

Учители и министерство се скараха заради матурата

Учители от Пловдив твърдят, че в два от въпросите на матурата по БЕЛ от понеделник има допуснати грешки, що се отнася до отговорите им. Информацията предава всекидневникът „Монитор“, който цитира сайта plovdiv-online.

Според педагозите, верните отговори на въпроси 4 и 8 не са тези, които са дадени в ключа. МОМН показа теста няколко часа след изпита.

Учителите се позовават на новия правописен речник и общоприетите граматически правила. В точка 4 от изпитния тест днес вместо отговор „А“ верен трябва да е отговор „В“ смятат литераторите.

По техни думи „ски-състезание“ се пише с тире и следователно допуснатата правописна грешка е в подточка „В“, а не в „А“, както се твърди от просветното министерство.

Правилният отговор в осми въпрос пък е даден „Г“, но според учителите е „А“. Те се обосновават, че грешката е в деепричастието – тъй като в изречението има употребени форми на минало свършено деятелно причастие, вместо него, трябва да се употреби отново такова минало свършено деятелно причастие, а в посочения за верен отговор Г от МОМН – няма грешка.

Пред „Монитор“ зам.-министър Милена Дамянова е повече от категорична:

„В отговорите на матурата по български език и литература категорично грешки няма. Не мога да се съглася с учителите от Пловдив, които имат възражения. Нека се успокоят и внимателно да прочетат теста. Задачите са съставени от университетски преподаватели След това минават на експертна оценка в кабинета на министъра, след това се гледат и от външни експерти, така че всички могат да са спокойни, че грешки в теста няма“.